הרעיון למתן זכות שימוע כפי שעולה מהנחיות היועץ המשפטי לממשלה:
"אחריות כבדה מוטלת על כל מי שבא להחליט על הגשת כתב אישום פלילי נגד אדם, בייחוד בעבירות בעלות אופי חמור ועבירות שיש עמן קלון. יש אשר אפילו זיכוי בדין, אין בו כדי לתקן נזק, שנגרם מתוך אישום שלא היה צידוק להגישו. הגם שכל נאשם מוחזק חף מכל עבירה, ואף יהיה לו "יומו בבית-המשפט" להתגונן כלפי האשמה המיוחסת לו, אין להתעלם מכך כי הליכי משפט דרכם להתמשך ולהסתעף, ולא אחת אף להתפרסם, ויש עמם לא אחת גם משום עינויי דין"
לאחר חקירת משטרה, מועבר חומר החקירה לרשויות התביעה, אשר מתפקידן לבחון האם יש מקום להגשת כתב אישום. החוק מחייב את רשויות התביעה להודיע לנאשם על זכותו להליך שימוע כאשר מדובר בעבירה מסוג פשע שהעונש בצידה הוא למעלה מ-3 שנות מאסר ובתנאי שהחשוד אינו נתון במעצר והוגש נגדו כתב אישום בתקופת מעצרו.
הליך השימוע מוסדר בסעיף 60א' לחוק סדר הדין הפלילי, ולפיו מיום קבלת ההודעה על עריכת השימוע יש לחשוד 30 ימים להגשת נימוק מפורט בכתב, או במקרים חריגים בעל פה, ולהסביר מדוע יש להימנע מהגשת כתב אישום נגדו. במקרים חריגים, ועל פי שיקול דעת התביעה, ניתן לקיים שימוע גם בעבירות קלות יותר, בתיקי חטא או עוון, תוך התחשבות במורכבות התיק ורגישותו. המטרה מאחורי הליך השימוע היא מתן הזדמנות לחשוד או לעורך דינו, להציג טענותיהם, ולשכנע את רשויות התביעה, כי חומר הראיות או אינטרס הציבור אינם מצדיקים הגשתו של כתב אישום וכי הסיכוי להרשעה הוא נמוך. לחילופין, ניתן להציג נימוקים מדוע יש להגיש את כתב האישום במתכונת מצומצמת יותר. הנחיות בג"צ מחייבות את רשויות התביעה לתת לחשוד הזדמנות הוגנת להציג את עמדתו תוך נכונות להשתכנע במידה ויש ממש בטענותיו.
לאחר עריכת שימוע, ייתכן כי התיק ייסגר אף בשל העילות הקבועות בחוק - חוסר ראיות, חוסר עניין לציבור או חוסר אשמה, כך שיימנע רישום פלילי ולא יוגש כתב אישום בגין העבירה שנעברה.
ייצוג על ידי עו"ד פלילי המתמחה בהליך שימוע לפני הגשת כתב אישום הוא משמעותי ביותר, שכן החשוד עלול לפרוש בפני הגורמים השונים את קו ההגנה שלו, דבר העלול לשמש כנגדו לאחר מכן בבית המשפט. לפיכך, רצוי לשכור שירותיו של עו"ד הבקיא בהליך מסוג זה ואשר יוכל להציג כראוי את הטענות הרלוונטיות, כך שלא תוחמץ ההזדמנות להימנע מהעמדה לדין ומעבר לכך, לא ייפגע קו ההגנה של החשוד במידה שיוחלט בכל זאת, על העמדתו לדין לאחר עריכת השימוע.
עו"ד רונית רם בעלת ניסיון רב בייצוג בהליכי שימוע ומעמידה לרשות לקוחותיה את מירב הידע, והמקצועיות על מנת למצות את זכויותיהם בהליך המשפטי, ובמטרה למזער את הנזק האפשרי ולהגיע לפתרון הטוב ביותר בהתייחס לנסיבות המקרה.